דמנציה, ובתוכה אלצהיימר, היא מחלה הגורמת לירידה ביכולת הקוגנטיבית ובתפקוד הכללי. בקרב בני 60-64, שיעור החולים במחלה הוא 1%, משם אחוז החולים מכפיל את עצמו כל 5 שנים, עד שמגיע ל8% בקרב בני 75-79. בגילאים 85-90, אחוז החולים מגיע ל30%! לכן אנו נקדיש מאמר מקיף למחלה זו, ונדבר על: 1. מניעת המחלה והאטת קצב ההתדרדרות שלה. 2. תקשורת נכונה עם חולי דמנציה ואלצהיימר. 3. התמודדות עם התנהגויות חריגות השכיחות בקרב החולים. מניעת והאטת המחלה:
כיצד ניתן למנוע את המחלה או להאט את קצב ההתדרדרות שלה? 1. תרגול זכרון לטווח הארוך:
כל מי שמטפל באדם דמנטי יודע שהזכרון לטווח הארוך נפגע בקצב איטי יותר מהזכרון לטווח קצר.
אנו נרצה לנצל את העובדה הזו ולשמור עד כמה שאפשר על הזכרון לטווח ארוך. כך נוכל להוציא את הדמנטי מן הערפול שהוא שורה בו ולחבר אותו חזרה למציאות ולעצמו. כיצד נעשה זאת?
כדאי להשתמש בתמונות וסיפורים מהעבר, מוזיקה מוכרת ותחביבים ישנים.
2. לעודד עצמאות:
הנטייה הטבעית שלנו היא לעזור לאדם הדמנטי בביצוע פעולות. כמובן שנרצה להיות לו לעזר ברגעי צורך, אך בדרך שתשמור על היכולת שעוד נותרה לו, ולא בדרך שתשלול ממנו את היכולת הזו. כיצד?
בואו נקח לדוגמא בישול. במקום לבשל עבור האדם הדמנטי, ננסה להנחות אותו כיצד לבצע את הפעולות בסדר ובצורה הנכונה. במידת הצורך - נוציא עבורו את כל המצרכים והכלים. כך נמנע ממנו את תחושת הבלבול וחוסר האונים, וניצור אווירה שמעודדת יצירה ועצמאות.
3. גירוי קוגנטיבי וחברתי:
זו אולי הדרך היעילה ביותר למנוע ולהאט את התדרדרות המחלה. אדם שפעיל חברתית נמצא בסיכון נמוך יותר לחלות בדמנציה מאשר אדם בודד. זה נכון גם עבור קשיש שמבצע פעילות קוגנטיבית באופן קבוע. כיצד נשמור על פעילות חברתית וקוגנטיבית?
קודם כל - כדאי להשאיר את הקשיש לבדו מעט ככל הניתן. בנוסף, נרצה להשאיר אותו פעיל באמצעות קריאה, חידות ותשבצים, משחקי זכרון וכל פעילות מוחית התואמת את היכולת שלו.
4. פעילות גופנית:
על פי מחקרים, אחת השיטות היעילות ביותר למנוע דמנציה היא פעילות גופנית. אך היא יעילה גם לאדם שכבר החלה אצלו ההתדררדות הקוגנטיבית. הקפידו על פעילות שמותאמת למצב הגופני, לרוב הליכה בקצב גבוה זו אופציה מתאימה עבור קשישים.
5. התרכזות בהצלחה ולא בכשלון:
אל תנסו לערוך מבחני זכרון לחולה, ונסו להסיח את דעתו מכשלונות. עברו לפעולה אחרת במידה והוא לא הצליח לבצע פעולה כל שהיא. תחושת התסכול מובילה את האדם הדמנטי להמנע מביצוע פעולות, מה שלרוב מוביל לאיבוד היכולת לבצע אותן לחלוטין.
תקשורת נכונה עם חולי דמנציה: כיצד לתקשר בצורה נכונה ויעילה עם אדם דמנטי?
1. שפת גוף חיובית.
חולי דמנציה ואלצהיימר נוטים לשים יותר תשומת לב לשפת הגוף שלנו מאשר למילים שאנו משתמשים בהן. לכן כדאי להקפיד על גישה חיובית, לשמור על טון נעים ורגוע ולחייך הרבה. כך לא משנה מה תגידו - התגובה תהיה רגועה ונעימה יותר. 2. הימנעו מוויכוחים ועימותים.
האדם החולה לרוב שרוי בבלבול וחוסר וודאות כלפי הסיטואציה שהוא נמצא בה. לרוב, זו הסיבה שהוא פונה אליכם. לכן נרצה להשאר בצד שלו, ולהמנע מלתת תחושה שאנחנו לא מבינים אותו. לעיתים זה מאתגר מאוד (לדוגמא - במצב בו החולה מאשים אותנו בגניבת כספו), אך גם במצב כזה אנו נרצה לשדר לו שאנחנו מבינים אותו ורוצים בטובתו. כיצד? אתן דוגמא: במידה ואדם דמנטי מאשים אותנו בגניבת כספו, נשתדל להראות אמפטיה, ולשדר לו שאנו מבינים את החשש שלו. עבורו, הכחשה של ההאשמה עלולה להתפרש כנסיון לרמות אותו. לכן נבהיר לו שהפחד מגניבה הוא לגיטימי, גם אם זה לא מעולם לא קרה. כדאי להצטרף לחיפוש איתו אם ניתן, כך ירגיש האדם שיש מי שעומד לצידו ומבין אותו. לאחר שפירקנו את המטענים הרגשיים מאחורי ההאשמות, ניתן להמשיך הלאה באמצעות הסחת דעת. 3. הסחות דעת. כאשר אדם דמנטי פונה אלינו בשאלה או האשמה, לרוב הוא מחפש תשובה לחוסר הוודאות שלו. לכן, קודם כל נרצה לתת לו את המקום לפרוק את השאלות והרגשות שלו. לאחר שאפשרנו לו לבטא את עצמו והגבנו בצורה נעימה, ננסה להסיח את דעתו באמצעות פעילות נעימה ומוכרת - סרטים שהוא כבר מכיר, מוזיקה אהובה,תמונות מהעבר או תחביבים ישנים לרוב מהווים הסחת דעת מעולה. גם ריקוד זו אופציה טובה לחולים שעוד מסוגלים לעשות זאת. חשוב להסיח את דעתו באמצעות משהו מוכר, בכדי לעזור לו להפיג את תחושת הבלבול.
4. הקפידו על שפה פשוטה וברורה.
לרוב האדם הדמנטי מתקשה להבין מורכבות. לכן, כאשר אנו מתקשרים איתו - ננסה להקפיד על שפה פשוטה ונעימה ועל גישה חיובית. נסו להמנע משאלות מורכבות או ממשפטים מסובכים.
פרקו את המשפטים שלכם לקטעים ברורים ופשוטים, והקפידו על שאלות שניתן לענות עליהן בקלות (לדוגמא - "האם אתה רוצה לאכול ארוחת בוקר?" - ולא "מה תרצה לאכול לארוחת בוקר?")
5. שמרו על סביבה ברורה ללא הסחות דעת.
כאשר אתם מדברים עם האדם החולה, הקפידו לנטרל הסחות דעת ורעשי רקע (לדוגמא - רדיו דולק או תקשורת תוך כדי עשיית פעולה אחרת). תנו לו את מלוא תשומת הלב, ותזכירו לו היכן הוא נמצא ומי אתם (לדוגמא, לפני שאתם שואלים שאלה הקפידו להגיד - "אבא אנחנו עכשיו בבית, אני טלי הבת שלך") שמרו על קשר עין והראו לו שאתם מרוכזים אך ורק בו.
לעיתים החולה לא בטוח מי אתם ומה אתם עושים בבית שלו (או האם הוא בבית שלו), לכן יעזור לו מאוד להבין שאתם רוצים בטובתו אם תשדרו לו שאכפת לכם ממנו ושאתם מקשיבים לו. כך המוכנות לשתף פעולה תהיה טבעית יותר.
התמודדות עם התנהגות חריגה:
כיצד להתמודד במידה והאדם הדמנטי נסער או מסרב לשתף פעולה. 1. מדוע אדם חושב שנגנבו חפציו או כספו?
חשוב להבין את הבסיס לפרנויה הזו.
לרוב האדם הדמנטי עדיין מודע לחשיבות של כסף, אך לא מסוגל לזכור היכן הוא. הניגודיות הזו מובילה להנחה שרובנו מניחים כאשר אנחנו לא מוצאים משהו - "כנראה מישהו לקח לי".
אז כיצד נכון להגיב?
- נקפיד להמנע מעימות מול ההאשמה. אנו לא רוצים להכנס לריב מולו, אלא להיות בצד שלו.
- נשתדל להראות אמפטיה, ולשדר לו שאנו מבינים את החשש שלו. עבורו, הכחשה של ההאשמה עלולה להתפרש כנסיון לרמות אותו. לכן נשדר שהפחד שלו מגניבה הוא לגיטימי, גם אם זה לא קרה בפועל.
- כדאי להצטרף לחיפוש איתו אם ניתן, כך ירגיש האדם שיש מי שעומד לצידו ומבין אותו. זה נכון במיוחד במידה והאדם הדמנטי מאשים אתכם בגניבה. לאחר שפירקנו את המטענים הרגשיים מאחורי ההאשמות, ניתן להמשיך הלאה באמצעות הסחת דעת.
2. מה לעשות כשהאדם הדמנטי מסרב להתקלח?
- כמו בכל פעילות, נרצה לשמור על שעה קבועה ו"טקס" שגרתי. כל שינוי בתהליך המקלחת עלול להוביל לבלבול, ובלבול מוביל לסירוב לשתף פעולה.
- נקפיד ליצור תנאים נוחים לרחצה, כמו טמפרטורת מים נעימה, ריח טוב, מוזיקה מוכרת ותאורה נעימה.
- נשתדל לצמצם את מספר הפריטים במקלחת, וכדאי להשתמש באותו הסבון הקבוע. אדם דימנטי עלול להתבלבל לאחר שנכנס למקלחת וראה כמה סוגים של שמפו, מרכך וסבון גוף. לכן נרצה לשמור על סביבה פשוטה ומוכרת עד כמה שאפשר.
- הזהרו לא לגרום לתחושות גופניות לא נעימות. זרם מים חזק מדי או חדר רחצה קר עלולים להוביל להתנגדות. בנוסף, כדאי להשתמש בסבון "אל דמע" בכדי למנוע מצב של צריבת עיניים.
3. כיצד לעודד אדם עם אלצהיימר לאכול?
- כפי שאמרנו, חשוב לשמור על שגרה. מאכלים דומים ומוכרים ושעות ארוחה קבועות יעזרו לעודד אכילה, אדם דימנטי שרואה אוכל לא מוכר כנראה לא יבין מה מונח לפניו. זכרו כי הוא אדם מבולבל, לכן שמירה על המוכר יקל עליו ועליכם, לא רק בנושא האכילה.
- השתדלו לשמור על שולחן נקי ככל האפשר. ריבוי מאכלים ופרטים על השולחן עלול להוביל לבלבול ולחוסר רצון לאכול.
- במידת האפשר, נסו להשמיע מוזיקה מוכרת ואהובה בזמן הארוחה.
4. כיצד להגיב לאמירות בסגנון "אני רוצה למות"?
- טעות נפוצה היא נסיון "להחליק" את האמירות. הנטייה שלנו היא לשנות נושא או להשיב בשלילה כלפי האמירה. קודם כל נרצה לתת לו חיבוק רגשי. ברגעים אלו חשוב שנכיל ונבין אותו, בכדי לפרק את המטען הרגשי ולתת תחושת שותפות לקושי.
- נשאר ליד האדם וניתן לו תחושה שהוא לא לבד. כדאי לתת לרגשות שלו מקום, לשבת ולדבר על זה מעט, וכאשר מגיע הרגע ליצור הסחת דעת ולעבור לפעילות נעימה ומוכרת. כך נשתמש באמירות הקשות האלו בשביל ליצור תחושה של אכפתיות והכלה, במקום ליצור תחושה של עימות וחוסר הבנה.
5. מה עושים כשאדם דימנטי חוזר על אותה שאלה?
- ענו במשפט קצר ככל האפשר. דימנטים נוהגים לאבד קשב מאוד מהר, ולכן כדאי לענות להם תשובה קצרה ועניינית ככל האפשר.
- ענו על תשובות בבטחון. לרוב אדם דימנטי מרגיש חוסר וודאות לגבי סביבתו, ולכן הוא פונה אלינו. הבינו שלעיתים כאשר הוא חוזר על אותה שאלה הוא בעצם מחפש פתרון לחוסר הוודאות שלו. השתדלו לענות בבטחון ולהמנע ממילים כמו "כנראה" "אולי" או "אני חושב ש..."
- נסו להבין מה עומד מאחורי השאלה. לדוגמה - אם אדם דימנטי שואל שוב ושוב "מה השעה", יכול להיות שהוא מנסה להבין האם הגיע הזמן לצאת מהבית לפעילות שהוא נוהג לעשות, או שהוא עייף ורוצה ללכת לישון (אם יש לך דוגמה יותר ראויה תחליפי. בסרטון היא נתנה דוגמה של דימנטי ששואל "איזה יום היום?" בתקופת הקורונה מאחר והוא רגיל ללכת למרכז יום אבל בגלל הקורונה המרכז סגור והוא אינו מבין למה לא הולכים...)
- דעו לקחת פסקי זמן. במידה ואתם מותשים והאדם הדימנטי ממשיך לחזור על אותה שאלה, קחו פסק זמן, אזרו כוחות וחזרו אליו מחויכים ורגועים.
6. כיצד להגיב להתנהגות מינית לא נאותה?
- העבירו מסר ברור, בעיקר בעזרת שפת גוף. הדימנציה גורמת לירידה בהבנת שפה מילולית, ולכן אנו נבהיר את המסר שלנו בעזרת טון דיבור תקיף ומלא בטחון, הבעת פנים חמורה ושפת גוף לא מרוצה. אם לא תבהירו לו בעזרת כל אמצעים עד כמה המעשה שלו חמור - הוא פשוט לא ידע. זכרו כי הדינמציה פוגעת בהבנה החברתית, ולכן אנו צריכים לשים גבולות ברורים.
- שמרו על משפטים קצרים וברורים. "לא, אסור!" "אל תעשה את זה" וכדומה. כפי שאמרנו בטיפ הראשון, האדם הדימנטי יתקשה להבין מסרים ארוכים, במיוחד כאלה שמבוססים על מוסר ועל הסכמים חברתיים. לכן אנו נשמור על משפטים מתומצתים ללא הסברים, כאלה שלא משאירים מקום לטעויות.
- המנעו מצעקות והשפלה, אין צורך בכך. שמרו על תקיפות אך דברו ברוגע והקפידו על מסר ברור.
- שמרו על מרחק פיזי לאחר המקרה. קחו כמה צעדים אחורה, והעבירו את המסר. אל תשארו קרובים מאחר וזה עלול לשדר מסרים סותרים ביחס להבנתו של האדם הדימנטי כמובן. כולי תקווה כי המאמר הזה יעזור לכם להתמודד עם המחלה בצורה נכונה ויעילה. מוזמנים ליצור איתי קשר לשאלות, ייעוץ ומימוש זכויות לחולי אלצהיימר ודמנציה. רק בריאות לכולם
ליאת.
Comments